Ciastka orzechowe
Opublikowano: 27.07.2022 r.
Mąka pszenna, zmielone orzechy włoskie, cukier puder, kostka masła i jedno jajko – oto fundamenty tych pysznych ciastek orzechowych. Idealnie chrupiące i delikatnie słodkie, z intensywnym orzechowym smakiem. Ciasteczka, które znikają szybciej niż zdążysz je upiec!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g
- Orzechy włoskie - 200 g (zmielone)
- Cukier puder - 100 g
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Jajko - 1 szt.
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, folia spożywcza
Przepis krok po kroku
- Na stolnicę wsyp mąkę, orzechy oraz cukier puder.
- Następnie do składników suchych dodaj pokrojone w kostkę masło.
- Składniki siekaj nożem do uzyskania drobnej kruszonki.
- Następnie do masy wybij jajko i składniki wyrabiaj do uzyskania jednolitego ciasta.
- Ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około pół godziny.
- Po tym czasie ciasto podziel na małe kawałki, uformuj z nich kulki, ułóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozgnieć do uzyskania kształtu okrągłych ciasteczek.
- Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 20 minut.
- Gotowe ciasteczka wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
- Ciastka przed podaniem możesz udekorować cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Ciastka orzechowe to doskonała propozycja na przekąskę. Dodatek orzechów oraz masła sprawia, że wypieki są dość kaloryczne.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny