Ciastka migdałowe
Opublikowano: 31.01.2022 r.
Mąka pszenna, masło, cukier, jajka i migdały to podstawowe składniki przepisu na pyszne ciastka migdałowe. Z tych kilku prostych składników można wyczarować coś naprawdę wyjątkowego. Chrupiące migdały i delikatne ciastko to idealne połączenie, które spodoba się nawet najbardziej wybrednym smakoszom.
Składniki dla 26 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g (2 szklanki)
- Masło - 250 g
- Cukier - 250 g
- Jajko - 2 szt.
- Mleko 3,2% - 100 ml (pół szklanki)
- Migdały - 200 g
- Proszek do pieczenia - 30 g (3 płaskie łyżki stołowe)
- Przyprawy - aromat migdałowy
Liczba porcji: 26
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, robot kuchenny, papier do pieczenia, blacha
Przepis krok po kroku
- W misie miksera umieść masło w temperaturze pokojowej, dodaj cukier i ubij do powstania puszystej masy.
- Wbij jajka, wlej mleko i zmiksuj do połączenia składników.
- Przesiej proszek do pieczenia, mąkę pszenną, dodaj aromat migdałowy i zmiksuj krótko.
- Posiekaj migdały i dodaj do masy, wymieszaj łyżką.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Formuj ciastka i układaj na blasze.
- Piecz w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 10-12 minut.
Komentarz dietetyka
Ciastka migdałowe to słodki wypiek przygotowany w domu, który nie zawiera konserwantów. Ciastka zawierają bardzo dużą ilość cukru, dlatego nie powinny występować w naszej diecie częściej niż raz w tygodniu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny