Ciastka kruche ze śliwkami
Opublikowano: 05.06.2023 r.
Mąka pszenna, śmietana i masło to baza naszych kruchych ciastek ze śliwkami, które w połączeniu z cukrem pudrem i aromatycznym cynamonem tworzą prawdziwie domową słodycz. Śliwki dodają całości soczystości i sprawiają, że te ciastka są idealne na każdą okazję. Dodaj do tego żółtka jajka, a otrzymasz wypiek, który roztapia się w ustach.
Składniki dla 6 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
- Śmietana 12% - 175 g
- Żółtko jajka - 2 szt.
- Masło - 200 g
- Cukier puder - 50 g
- Cynamon - 2 g
- Śliwki - 400 g
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, wałek, miska
Przepis krok po kroku
- Do miski wrzuć mąkę, śmietanę, żółtka, masło i cukier puder. Zagnieć jednolite ciasto.
- Rozwałkuj ciasto na 5 mm grubości.
- Za pomocą szklanki wytnij kółka. Na co drugim połóż połówkę śliwki i posyp cynamonem.
- Śliwki przykryj drugim kawałkiem ciasta i połącz ze sobą krawędzie obu okręgów.
- W ciasteczkach zrób 3 krótkie nacięcia.
- Ciasteczka układaj na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
- Ciastka piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C.
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny