Ciastka kruche z dżemem

Opublikowano: 26.09.2024 r.
Masło, mąka pszenna, cukier, jajko oraz dżem śliwkowy to kluczowe składniki naszych kruchych ciasteczek. Ich połączenie tworzy delikatne, maślane ciacho z zaskakująco intensywnym owocowym nadzieniem. Odrobina soli dodaje kontrastu, który podkreśla słodycz dżemu. Wyjątkowy smak tych ciastek to efekt idealnie zbalansowanych proporcji składników.
Składniki dla 20 porcji:
- Masło - 125 g (1/2 kostki)
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g (1 szklanka)
- Cukier - 120 g (1/2 szklanki)
- Jajko - 1 szt.
- Sól - 1 g (szczypta)
- Dżem śliwkowy niskosłodzony - 200 g
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, miska
Przepis krok po kroku
- Do miski przesiej mąkę, wbij jajko, dodaj cukier, sól, masło. Całość zagnieć w rękach do połączenia się wszystkich składników.
- Rozwałkuj ciasto na stolnicy, powinno mieć grubość około 3-4 mm.
- Wykrój ciastka za pomocą foremek lub szklanki.
- Przełóż ciastka na blaszkę do pieczenia i upiecz ciastka w piekarniku przez 10 minut w 180 st. C.
- Po ostygnięciu dodaj kleks dżemu.
Komentarz dietetyka
Do przygotowania ciastek możesz użyć dowolnego dżemu lub konfitury. Jeśli chcesz, aby Twoje ciastka były w wersji bezglutenowej postaw na mąkę bez glutenu.
~ Oliwia Gawron, dietetyk