Ciastka kruche z cukrem

Opublikowano: 09.07.2022 r.
Mąka pszenna, masło i cukier puder to kluczowe składniki, które tworzą te pyszne kruche ciastka. Mąka pszenna zapewnia ciastkom odpowiednią konsystencję, masło nadaje im wyjątkowego smaku, a cukier puder dodaje subtelnej słodyczy. Idealne do kawy, herbaty albo jako słodka przekąska na co dzień!
Składniki dla 40 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 500 g (2 szklanki)
- Masło - 250 g (1 kostka)
- Cukier puder - 70 g
- Jajko - 2 szt.
- Proszek do pieczenia - 5 g (1 łyżeczka)
- Cukier - 125 g (1/2 szklanki)
Liczba porcji: 40
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blacha do pieczenia 20x25 cm, miska, lodówka, wykrawacz do pierniczków
Przepis krok po kroku
- Mąkę przesiej przez sitko i wsyp do miski.
- Dodaj kawałki zimnego masła, wbij żółtka (białka odstaw na bok) i wsyp cukier puder.
- Dodaj proszek do pieczenia i zagnieć kulę. Odstaw ciasto do lodówki na około godzinę.
- Rozwałkuj ciasto, wytnij dowolne kształty i ułóż na blaszce.
- Białko roztrzep widelcem w miseczce, posmaruj ciasteczka.
- Posyp cukrem i upiecz w piekarniku przez 15 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Do masy ciasta możesz dodać kakao, wtedy twoje ciasteczka będą czekoladowe.
~ Oliwia Gawron, dietetyk