Ciastka karmelizowane
Opublikowano: 09.02.2023 r.
Ciasto francuskie i cukier – to cała magia tych pysznych ciastek karmelizowanych! Chrupiace ciepłe ciasto francuskie pokryte warstwą słodkiego, karmelizowanego cukru to idealna przekąska na każdą okazję. Wystarczy trochę czasu i kilka prostych kroków, by zaskoczyć wszystkich czymś naprawdę smacznym. Dowiedz się, jak przygotować te kuszące łakocie!
Składniki dla 10 porcji:
- Ciasto francuskie - 275 g (1 opakowanie)
- Cukier - 80 g (do posypania)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Nastaw piekarnik na 210 st. C (góra-dół).
- Na blaszce ułóż papier do pieczenia.
- Na czysty stół wyłóż rozwinięte ciasto francuskie.
- Posyp go z jednej strony cukrem po całości.
- Obróć ciasto na drugą stronę i posyp drugą połową cukru.
- Walkiem rozwałkuj lekko ciasto, by cukier dobrze się przykleił.
- Złap za krótsze boki i zacznij je rolować w stronę "do siebie" tak, by zawinięte końce spotkały się w połowie dłuższego brzegu. Powinny powstać zawijasy po obu stronach krótszych brzegów.
- Zawinięty rulon pokrój w plastry grube na około 2 cm.
- Układaj ciastka na blaszce w odstępach.
- Piecz ciastka do mocnego, rumianego koloru. Najpierw piecz 7 minut z jednej strony, a następnie 4 minuty z drugiej strony.
- Po upieczeniu wyjmij ciastka na kratkę. Gdy ostygną, staną się chrupkie.
- Nastaw piekarnik na 210 st. C (góra-dół).
- Na blaszce ułóż papier do pieczenia.
- Na czysty stół wyłóż rozwinięte ciasto francuskie.
- Posyp go z jednej strony cukrem po całości. Ilość cukru dostosuj wg uznania.
- Obróć ciasto na drugą stronę i posyp drugą połową cukru.
- Walkiem rozwałkuj lekko ciasto, by cukier dobrze się przykleił.
- Złap za krótsze boki i zacznij je rolować w stronę "do siebie" tak, by zawinięte końce spotkały się w połowie dłuższego brzegu. Powinny powstać zawijasy po obu stronach krótszych brzegów.
- Zawinięty rulon pokrój w plastry grube na około 2 cm.
- Układaj ciastka na blaszce w odstępach.
- Piecz ciastka do mocnego, rumianego koloru. Najpierw piecz 7 minut z jednej strony, a następnie 4 minuty z drugiej strony.
- Po upieczeniu wyjmij ciastka na kratkę. Gdy ostygną, staną się chrupkie.
Komentarz dietetyka
Jest to propozycja na ciasteczka ze średnim indeksem glikemicznym. Zawiera dużo cukru, więc nie jest to deser zalecany osobom, które mają insulinooporność i cukrzycę.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości