Ciastka bez jajek
Opublikowano: 09.10.2022 r.
Margaryna wegańska, cukier puder, mąka pszenna i ziemniaczana - to składniki, które sprawią, że te ciastka bez jajek będą idealnym smakołykiem. Dzięki połączeniu tych prostych składników, uzyskasz ciastka kruche i aromatyczne, a cukier wanilinowy doda im pyszną nutę zapachową. To szybki sposób na domowe wypieki bez jajek!
Składniki dla 8 porcji:
- Margaryna wegańska - 150 g
- Cukier puder - 50 g
- Mąka pszenna typ 750 - 150 g
- Mąka ziemniaczana - 75 g
- Cukier wanilinowy - 10 g
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, papier do pieczenia, wałek
Przepis krok po kroku
- Margarynę wyjmij wcześniej z lodówki, by była w temperaturze pokojowej.
- Tłuszcz utrzyj w misce z cukrem i cukrem waniliowym.
- Mąkę ziemniaczaną i pszenną przesiej do miski z tłuszczem.
- Ciasto wymieszaj i wyrób. Odstaw do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie ciasto rozwałkuj na grubość około 1,5 cm i za pomocą foremek lub szklanki wycinaj ciastka.
- Ciastka ułóż na blasze zabezpieczonej papierem do pieczenia.
- Piecz je około 12 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny