Ciastka amerykańskie

Opublikowano: 09.07.2022 r.
Masło, mąka pszenna, cukier, jajko i czekolada deserowa – to właśnie te składniki sprawiają, że ciastka amerykańskie są tak pyszne i uzależniające. Połączenie kremowego masła z chrupiącymi kawałkami czekolady daje niepowtarzalny smak, który trudno zapomnieć. Z każdym kęsem człowiek przenosi się w świat słodkiej, amerykańskiej klasyki cukierniczej.
Składniki dla 20 porcji:
- Masło - 100 g (pół kostki)
- Mąka pszenna typ 500 - 150 g (1 szklanka)
- Proszek do pieczenia - 5 g
- Cukier - 150 g
- Jajko - 1 szt.
- Cukier wanilinowy - 10 g (2 płaskie łyżeczki)
- Czekolada deserowa - 250 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Piekarnik nagrzej do 160 st. C, blaszkę do pieczenia wyłóż papierem pieczeniowym.
- Mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia oraz cukier wanilinowy wymieszaj w miejsce.
- W drugiej misce ubij masło z dodatkiem cukru przez 5 minut.
- Następnie do masła dodaj jajko i ubijaj przez kolejne 5 minut.
- Do miski z masłem wsyp suche produkty i zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.
- Czekoladę pokrój na drobne kawałki.
- Do masy na ciasteczka dodaj czekoladę i dokładnie wymieszaj.
- Z ciasta uformuj kulki o wielkości gałki lodów i ułóż je na blaszce. Kulki powinny być ułożone z zachowaniem kilkucentymetrowego odstępu.
- Kulki przyklep z wierzchu, aby ciasteczka miały grubość około pół centymetra.
- Ciasteczka piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut.
- Po tym czasie ciasteczka wyciągnij i pozostaw do wystudzenia.
Komentarz dietetyka
Ciastka amerykańskie to doskonała propozycja na smaczną przekąskę. Doskonale smakują z dodatkiem ciepłego kakao, herbaty lub kawy.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny