Ciasteczka z nutellą
Opublikowano: 12.01.2022 r.
Masło, krem czekoladowy typu nutella i jajka – to trio, które wspólnie robi prawdziwe cuda w kuchni. Dodaj do tego mąkę pszenną, by nadać ciasteczkom idealną konsystencję, a proszek do pieczenia, żeby uzyskać odpowiednią lekkość. Niestety patrząc na to, raz próbujesz i już nie możesz przestać podjadać!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g (2 szklanki)
- Jajko - 2 szt.
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Krem czekoladowy typu nutella - 150 g
- Proszek do pieczenia - 40 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, malakser, blacha
Przepis krok po kroku
- W malakserze umieść mąkę pszenną, jajka, masło, nutellę i proszek do pieczenia, rozdrobnij do połączenia składników.
- Rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 0,5 cm.
- Stemplami do ciastek wykrawaj kształty, układaj ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 10-12 minut.
- Ciasta wystudź i przechowuj w szczelnej puszce lub słoiku.
Komentarz dietetyka
Ciasteczka z nutellą to słodki wypiek domowy. Nutella nie jest kremem, który powinniśmy często spożywać. Nie dajmy zwieść się reklamom, krem czekoladowy zawiera prawie sam cukier i tłuszcz, a orzechy stanowią zaledwie kilka procent.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny