Ciasteczka z masłem orzechowym
Opublikowano: 16.03.2022 r.
Masło z orzechów ziemnych, płatki owsiane, gorzka czekolada i jajka — te składniki łączą się, tworząc pełne smaku i tekstury ciasteczka. Łyżka stołowa proszku do pieczenia sprawia, że są puszyste, a rodzynki dodają im naturalnej słodyczy. Ksylitol zamiast cukru to dodatkowy bonus dla tych, którzy chcą unikać białego cukru.
Składniki dla 20 porcji:
- Płatki owsiane - 400 g
- Mleko 3,2% - 200 ml (niepełna szklanka)
- Jajko - 4 szt.
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 200 g
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) - 100 g
- Proszek do pieczenia - 10 g (1 płaska łyżka stołowa)
- Czekolada gorzka - 100 g
- Rodzynki - 120 g
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blacha
Przepis krok po kroku
- Podgrzej mleko i wlej do miski, wsyp płatki i pozostaw do namoknięcia.
- Do płatków dodaj jajka, ksylitol, rodzynki, masło orzechowe, proszek do pieczenia i wymieszaj.
- Posiekaj czekoladę, dodaj do masy i wymieszaj bardzo delikatnie.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i układaj na niej uformowane ciastka.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut.
- Wystudź i wyłóż na paterze.
Komentarz dietetyka
Ciasteczka z masłem orzechowym to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Ciasteczka zawierają dużo składników mineralnych i witamin. Są także świetnym źródłem pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny