Ciasteczka z marmoladą
Opublikowano: 27.04.2022 r.
Masło, mąka pszenna, jajko i marmolada – to prawdziwi bohaterowie ciasteczek z marmoladą! Połączenie delikatnego masła z puszystą mąką, do tego odrobina cukru pudru, wprowadza nas w harmonijną kompozycję smaku. Sercem tych ciasteczek jest oczywiście marmolada, która nadaje im niepowtarzalny, owocowy akcent.
Składniki dla 11 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 100 g
- Masło - 70 g
- Cukier puder - 30 g
- Jajko - 1 szt.
- Marmolada - 70 g
- Przyprawy - sól, cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 11
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska
Przepis krok po kroku
- Masło o temperaturze pokojowej przekładamy do miski. Dodajemy do niego cukier i cukier z prawdziwą wanilią. Składniki miksujemy do momentu powstania puszystego kremu.
- Następnie dodajemy jajko, szczyptę soli i mąkę. Składniki miksujemy dalej do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
- Na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem formujemy ciasteczka o dowolnym kształcie.
- Na środku ciastek robimy małe wgłębienie, w którym umieszczamy marmoladę.
- Pieczemy je w piekarniku około 15 minut w temperaturze 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Ciastka mają wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk