Ciasteczka z mąki ryżowej
Opublikowano: 04.09.2023 r.
Mąka ryżowa, jajka, cukier trzcinowy i olej kokosowy to główne składniki ciasteczek, które zrobisz bez zbytnich ceregieli. Mieszamy to wszystko z napojem kokosowym, dodajemy trochę proszku do pieczenia i gotowe! Efekt to miękkie, delikatne ciasteczka o nieziemskim smaku kokosa – idealne na każdą okazję.
Składniki dla 8 porcji:
- Mąka ryżowa - 150 g
- Jajko - 2 szt.
- Cukier trzcinowy - 20 g
- Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe) - 50 ml
- Proszek do pieczenia - 10 g
- Olej kokosowy - 10 ml
- Przyprawy - cukier trzcinowy
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik
Przepis krok po kroku
- Wszystkie składniki zagnieć. Uformuj kulkę i schłodź 20 min.
- Z ciasta uformuj małe kulki i lekko spłaszcz na formie zabezpieczonej papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 st. C przez ok. 10 minut do zarumienienia. Ostudź.
Komentarz dietetyka
Ta opcja zawiera sporo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny