Ciasteczka z mąki orkiszowej
Opublikowano: 19.01.2022 r.
Mąka orkiszowa, jajka, ksylitol, masło i gorzka czekolada – to kluczowe składniki do zrobienia pysznych ciasteczek z mąki orkiszowej. Idealne na małą przekąskę, świetnie sprawdzą się zarówno do kawy, jak i herbaty. Smak jest lekko orzechowy dzięki dodatkowi masła z orzechów arachidowych.
Składniki dla 20 porcji:
- Mąka orkiszowa - 600 g (3 szklanki)
- Jajko - 4 szt.
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 240 g
- Masło - 130 g
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) - 100 g
- Proszek do pieczenia - 30 g
- Czekolada gorzka - 120 g
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Do miski przesiej mąkę orkiszową, dodaj jajka, ksylitol, masło i proszek do pieczenia oraz masło orzechowe. Wyrób zwarte ciasto.
- Posiekaj gorzką czekoladę i dodaj do ciasta.
- Zagnieć szybko.
- Formuj równej wielkości ciastka.
- Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczaj ręką.
- Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 15-17 minut.
Komentarz dietetyka
Ciasteczka z maki orkiszowej to bardzo dobre źródło białka zarówno roślinnego jak zwierzęcego. Ciasteczka zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego. Mają niski indeks glikemiczny i mogą być spożywane przez diabetyków.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny