Ciasteczka z mąki kukurydzianej
Opublikowano: 30.12.2021 r.
Mąka kukurydziana, masło i jajko to kluczowe składniki w tym przepisie na ciasteczka. Mieszankę wzbogaca cukier, który dodaje słodyczy, oraz nasiona słonecznika dla chrupkości. Wszystko to łączy się z odrobiną mleka, tworząc wyjątkową, maślaną konsystencję ciasteczek.
Składniki dla 17 porcji:
- Mąka kukurydziana - 250 g (1 szklanka)
- Jajko - 1 szt.
- Masło - 125 g (1/2 kostki)
- Mleko 2% - 60 ml (3/4 szklanki)
- Cukier - 40 g (4 łyżki)
- Słonecznik nasiona łuskane - 60 g (1 garść)
- Soda oczyszczona - 3 g (1/2 łyżeczki)
Liczba porcji: 17
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blaszka do pieczenia 25x35 cm, miska
Przepis krok po kroku
- Masło przełóż do rondelka i rozpuść.
- Mąkę wsyp do miski, dodaj cukier, sodę, wlej mleko i rozpuszczone masło.
- Dokładnie wymieszaj całą masę, na końcu wbij jajko i zagnieć ciasto.
- Uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszcz je w rękach.
- Ułóż ciasteczka na blaszcze do pieczenia, ciasteczka posyp słonecznikiem.
- Upiecz ciasteczka w piekarniku przez 15 minut w 180 stopniach C.
Komentarz dietetyka
Jeśli nie cierpisz na choroby glutenozależnie i nie musisz spożywać produktów bezglutenowych, możesz skorzystać z mąki pszennej.
~ Oliwia Gawron, dietetyk