Ciasteczka z kleiku ryżowego
Opublikowano: 17.05.2022 r.
Kleik ryżowy, masło w temperaturze pokojowej i jajka to baza tego przepisu na ciasteczka z kleiku ryżowego. Do tego dodajemy cukier waniliowy dla aromatu, a wiórki kokosowe i sezam nadają im wyjątkowy smak i chrupkość. Przepis prosty, ale efekt zaskakująco pyszny!
Składniki dla 36 porcji:
- Kleik ryżowy - 190 g (bezsmakowy)
- Jajko - 3 szt.
- Masło - 250 g (w temperaturze pokojowej)
- Proszek do pieczenia - 6 g (płaska łyżeczka, bezglutenowy lub zwykły)
- Cukier drobny - 100 g
- Cukier waniliowy - 16 g
- Wiórki kokosowe - 24 g (4 łyżki)
- Sezam nasiona - 18 g (3 łyżki)
- Przyprawy - cukier z prawdziwą wanilią, proszek do pieczenia, cukier, bezglutenowy proszek do pieczenia
Liczba porcji: 36
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, papier do pieczenia, blacha do pieczenia 28x34 cm, miska
Przepis krok po kroku
- W misce utrzyj masło z cukrem, aż powstanie jasna i puszysta piana.
- Wbijaj jajka pojedynczo. I po każdym chwilę miksuj do połączenia składników.
- Wsyp do miski z masą kleik ryżowy, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, wiórki kokosowe i sezam.
- Wymieszaj wszystko dokładnie.
- Z masy formuj dłońmi kulki wielkości orzecha.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim kulki z ciasta w niewielkiej odległości.
- W każdej kulce zrób wgłębienie.
- Piecz ciasteczka przez 20-25 minut w 180 st. C do ciemnozłotego koloru.
- Po upieczeniu wgłębienia możesz napełnić dżemem.
Komentarz dietetyka
Ryż to zboże, które jest bardzo bogate w witaminy z grupy B. Znaleźć w nim można również magnez i żelazo.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk