Ciasteczka z kajmakiem
Opublikowano: 21.12.2021 r.
Mąka pszenna, cukier puder, masło, żółtka jajek i oczywiście kajmak. To właśnie te składniki sprawią, że te ciasteczka będą wyjątkowe. Delikatne, maślane ciasto w połączeniu z bogatym smakiem kajmaku tworzy po prostu niebo w gębie i sprawia, że ciężko się im oprzeć!
Składniki dla 30 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g (2 szklanki)
- Cukier puder - 125 g (1/2 szklanki)
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Żółtko jajka - 2 szt.
- Kajmak - 200 g (1/2 puszki)
- Przyprawy - cukier wanilinowy, proszek do pieczenia
Liczba porcji: 30
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Mąkę przesiej przez mąkę, dodaj cukier puder i proszek do pieczenia.
- Dodaj pokrojone masło i żółtka.
- Dokładnie wymieszaj i zagnieć ciasto w rękach.
- Uformuj ciasto w kulę i włóż do lodówki na godzinę.
- Podziel ciasto na małe kulki o wielkości orzecha włoskiego i spłaszcz.
- Powinny powstać płaskie, okrągłe ciasteczka o grubości 1 cm.
- Ułóż je na blaszy i upiecz w piekarniku przez 15 minut w 180 C stopniach.
- Na każde ciasteczko dodaj łyżeczkę kajmaku.
Komentarz dietetyka
Ciasteczka z kajmakiem to idealna słodka przekąska w ciągu dnia, możesz dodać do nich np. posiekane orzechy.
~ Oliwia Gawron, dietetyk