Ciasteczka z daktylami
![Ciasteczka z daktylami Daktylowe ciasteczka na kratce](https://static.fajnegotowanie.pl/media/przepis/63/6311/main-l_l.webp)
Opublikowano: 07.03.2022 r.
Płatki owsiane, daktyle suszone i jabłko – te trzy składniki tworzą podstawę tego przepisu na ciasteczka z daktylami. Dodaj do tego odrobinę gorzkiej czekolady i kilka jajek, a otrzymasz zdrową i pyszną przekąskę, którą pokocha cała rodzina. Świetnie sprawdzą się na drugie śniadanie lub podwieczorek.
Składniki dla 20 porcji:
- Płatki owsiane - 300 g
- Mleko 3,2% - 500 ml (2 szklanki)
- Daktyle suszone - 200 g
- Jabłko - 200 g (1 duża sztuka)
- Czekolada gorzka - 50 g
- Jajko - 4 szt.
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, papier do pieczenia, blacha
Przepis krok po kroku
- W garnku umieść mleko, dodaj daktyle i gotuj na wolnym ogniu przez 5-6 minut.
- Do gorącego mleka dodaj płatki owsiane i wymieszaj.
- Do zimnej masy dodaj jajka i wymieszaj.
- Jabłka zetrzyj na tarce.
- Posiekaj czekoladę i dodaj razem z jabłkami do płatków, wymieszaj.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Formuj ciastka i układaj na blasze.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 15 minut.
- Ciasteczka wystudź i umieść pod przykryciem.
Komentarz dietetyka
Ciasteczka z daktylami to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Ciastka zawierają małą ilość kalorii i świetnie sprawdzą się jako deser dla osób na diecie redukcyjnej. Ciasteczka mogą także spożywać diabetycy.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny