Ciasteczka wielkanocne

Opublikowano: 16.04.2025 r.
Mąka pszenna, cukier i masło to podstawa tych pysznych wielkanocnych ciasteczek. Dodamy do tego jeszcze jajka i trochę jogurtu naturalnego, by ciasteczka były miękkie i puszyste. Nie można zapomnieć o proszku do pieczenia, który sprawi, że nasze wypieki będą idealnie wyrośnięte. Na koniec wszystko udekorujemy konfiturą wiśniową!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g (2,5 szklanki)
- Cukier - 230 g
- Masło - 340 g
- Jajko - 4 szt.
- Proszek do pieczenia - 40 g
- Konfitura wiśniowa - 200 g
- Kakao 16% (proszek) - 40 g (4 płaskie łyżki stołowe)
- Jogurt naturalny 2% - 100 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- W misce umieść ciepłe masło, ubij je do powstania puszystej masy.
- W misce umieść ciepłe masło, ubij je do powstania puszystej masy.
- Do masła dodaj cukier i ubij.
- Wbij jajka, dodaj jogurt naturalny, mąkę pszenną i kakao oraz proszek do pieczenia i zmiksuj do połączenia składników.
- Z masy formuj ciastka z małym wgłębieniem.
- We wgłębienie nałóż łyżeczkę konfitury.
- Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 15-20 minut.
Komentarz dietetyka
Ciasteczka wielkanocne to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość kalorii. Słodkie ciasteczka nie są dobrym wyborem dla osób na diecie redukcyjnej oraz chorujących na cukrzycę. Ciasteczka możesz posłodzić ksylitolem zamiast cukru.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny