Ciasteczka warszawskie
Opublikowano: 20.06.2021 r.
Mąka pszenna, jajka i masło tworzą razem idealną bazę na ciastka warszawskie. Dodaj do tego cukier puder, a potem wzbogac cały przepis orzechami laskowymi i wiórkami kokosowymi - i masz pewność, że powstanie coś naprawdę wyjątkowego. Ten zestaw składników sprawia, że te ciasteczka mają niepowtarzalny smak i teksturę, którą pokochasz od pierwszego kęsa.
Składniki dla 25 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 150 g (1 szklanka)
- Jajko - 2 szt.
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Cukier puder - 60 g (6 łyżek)
- Mleko 2% - 250 ml (1 szklanka)
- Cukier - 20 g (2 łyżki)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 15 g
- Mąka pszenna typ 550 - 20 g (1 łyżka)
- Orzechy laskowe - 100 g
- Wiórki kokosowe - 100 g
- Przyprawy - aromat migdałowy
Liczba porcji: 25
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, mikser, duża miska, papier do pieczenia, wałek, rózga, rondelek, kieliszek koktajlowy
Przepis krok po kroku
- Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj 1 całe jajko i jedno żółtko ( białko odłóż do miseczki). Dodaj posiekane masło. Całość wyrób rękami, by powstała spójna masa. Ciasto wstaw na 30 minut do lodówki.
- Białko zmiksuj z cukrem pudrem, do połączenia składników.
- Ciasto rozwałkuj i wykrój okręgi kieliszkiem. Ciasteczka wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdym ciastku rozsmaruj niewielką ilość białka z cukrem pudrem.
- Ciastka piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 15 - 20 minut.
- W rondelku ugotuj pół szklanki mleka z cukrem. Drugą połowę dokładnie wymieszaj z mąką pszenną i ziemniaczaną. Dodaj aromat migdałowy. Gdy mleko zacznie się gotować powoli przelej zawartość szklanki do rondelka, cały czas mieszając. Mieszaj tak długo, aż powstanie gęsta masa. Do masy dodaj posiekane orzechy laskowe.
- Upieczone ciasteczka przełóż masą i zamknij drugą połówką. Boczne krawędzie również pokryj masą i obtocz w wiórkach kokosowych.
Komentarz dietetyka
Ciasteczka nie są dobrym wyborem na co dzień, gdyż zawierają dużo cukru prostego i nasyconych kwasów tłuszczowych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny