Ciasteczka świąteczne maślane
Opublikowano: 11.10.2021 r.
Masło, mąka pszenna i cukier to magia, która zmienia zwykły dzień w świąteczne cudo! Wystarczy połączyć te bazowe składniki, by stworzyć klasyczne ciasteczka maślane, które rozpływają się w ustach. Przygotowanie ich jest dziecinnie proste i nie zajmuje dużo czasu, a smak przywołuje wspomnienia z rodzinnych świąt.
Składniki dla 10 porcji:
- Masło - 300 g
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g (2 szklanki)
- Cukier - 150 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Zimne masło pokrój w kostkę, dodaj do niego mąkę pszenną i cukier, zagnieć szybko gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i schłodź w zamrażarce przez 15 minut.
- Po tym czasie blachę wyłóż papierem do pieczenia, od ciasta odrywaj kawałki równej wielkości, formuj kulki i spłaszcz ze delikatnie dłonią. Następnie ciasteczka układaj na blaszce.
- Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 10-12 minut.
- Gotowe ciasteczka wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Komentarz dietetyka
Ciasteczka maślane to wysokokaloryczny wyrób. Słodkich wypieków unikać powinny osoby chorujące na cukrzycę. Słodkości w diecie ograniczać także powinny osoby na dietach redukcyjnych. Domowe wypieki nie zawierają konserwantów.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny