Ciasteczka owsiane fit
Opublikowano: 26.06.2021 r.
Płatki owsiane, jabłka, banany, jajka i masło z orzechów arachidowych to idealne połączenie na ciasteczka owsiane fit. Te składniki tworzą ciasteczka bogate w błonnik i białko, które są sycące, a jednocześnie lekkie. Dodatkowo orzechy włoskie dodają chrupkości, sprawiając, że te zdrowe smakołyki wygrywają z tradycyjnymi słodkościami.
Składniki dla 10 porcji:
- Płatki owsiane - 110 g (1 szklanka)
- Jabłko - 360 g (2 sztuki)
- Banan - 120 g
- Jajko - 2 szt.
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) - 60 g (3 łyżki)
- Orzechy włoskie - 60 g (2 garści)
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, tarka, papier do pieczenia, blacha do pieczenia 28x34 cm, miska
Przepis krok po kroku
- Jabłka umyj i zetrzyj na tarce.
- Banana rozgnieć widelcem i wymieszaj razem z jajkami, masłem orzechowym, łyżeczką cynamonu i posiekanymi orzechami.
- Do jabłka dodaj płatki i masę z bananem i dokładnie wymieszaj.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładaj łyżką masę owsianą.
- Piecz 15-20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Komentarz dietetyka
Ciasteczka owsiane mogą jeść osoby na diecie bezglutenowej (upewnij się że płatki owsiane są oznaczone jako bezglutenowe), o niskim indeksie glikemicznym, a także po drobnych modyfikacjach weganie (jajko zamień na banana).
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny