Ciasteczka owsiane bez cukru
Opublikowano: 07.12.2021 r.
Banany, płatki owsiane i syrop z agawy – to trio robi robotę w przepisie na ciasteczka owsiane bez cukru. Te pyszne smakołyki są nie tylko zdrowe, ale i banalnie proste do zrobienia. Idealne na szybki deser czy przekąskę do pracy. Rodzynki dodają im naturalnej słodyczy, więc nie trzeba martwić się o dodatkowy cukier.
Składniki dla 8 porcji:
- Banan - 120 g (1 banan)
- Płatki owsiane - 55 g (1/2 szklanki)
- Mąka owsiana pełnoziarnista - 50 g (1/2 szklanki)
- Syrop z agawy - 30 g (4 łyżeczki)
- Rodzynki - 30 g
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Banana rozgnieć widelcem. Warto wybrać mocno dojrzałego.
- Do banana dodaj syrop z agawy i wymieszaj dokładnie składniki do ich połączenia.
- Dodaj mąkę i płatki owsiane. Mieszaj składniki do momentu ich połączenia.
- Z masy uformuj cienkie ciasteczka. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasteczka przyozdób rodzynkami i piecz je w piekarniku około 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
Komentarz dietetyka
Ciasteczka owsiane to zdrowa propozycja deseru, a na dodatek posiada niski IG dlatego są doskonałe dla diabetyków.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk