Ciasteczka orzeszki
Opublikowano: 24.10.2021 r.
Masło, mąka pszenna, jajka i orzechy włoskie - to podstawowe składniki ciasteczek orzeszków. Ciasteczka te swoim smakiem i kruchością zachwycą każdego miłośnika słodkości. Dzięki dodatkowi cukru i skrobi ziemniaczanej, ciasteczka mają idealną konsystencję, a intensywny aromat orzechów włoskich nadaje im wyjątkowy charakter.
Składniki dla 100 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 400 g (3 pełne szklanki)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 100 g (0,7 szklanki)
- Jajko - 2 szt.
- Cukier - 100 g (0,5 szklanki)
- Masło - 250 g (1,25 kostki)
- Proszek do pieczenia - 4 g (1 łyżeczka)
- Mleko 1,5% - 250 ml (1 szklanka)
- Żółtko jajka - 4 szt.
- Cukier - 100 g (0,5 szklanki)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 36 g (3 łyżki)
- Masło - 250 g (1,25 kostki)
- Orzechy włoskie - 55 g (0,5 szklanki zmielonych orzechów)
- Przyprawy - cukier z prawdziwą wanilią, likier orzechowy
Liczba porcji: 100
Będziesz potrzebować:
- garnek, mikser, duża miska, folia spożywcza, młynek, foremka do orzeszków
Przepis krok po kroku
- Do miski wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodaj jajka, cukier, proszek do pieczenia i zimne masło pokrojone w kostkę.
- Ze składników zrób kruszonkę, zbierz ją w kulkę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
- Mleko wlej do garnka, dodaj cukier i zagotuj.
- W miseczce wymieszaj żółtka z cukrem waniliowym. Mieszaj rózgą i dodawaj partiami ciepłe mleko naprzemiennie z mąką. Przelej do garnka z powrotem i ciągle mieszając podgrzewaj aż zgęstnieje.
- Przykryj folią spożywczą i pozostaw do wystudzenia.
- Masło ubij mikserem na puszystą masę. Ciągle miksując dodawaj po łyżce budyniu.
- Gdy dodasz cały budyń i masa będzie dobrze połączona dodaj starte orzechy.
- Ciasto po wyjęciu z lodówki podziel na małe kuleczki. Wkładaj do foremki i piecz aż będą złote. Pozostaw do wystudzenia.
- Każdą połówkę orzeszka nadziej i zlep w całość.
- Gotowe orzeszki przechowuj w lodówce.
Komentarz dietetyka
Ciasteczka orzeszki są jednymi z najbardziej popularnych ciasteczek. Pyszne kruche ciasto i budyniowa masa tworzą wyjątkowe ciasteczka. Jednak jak każde słodkie wypieki i te ciasteczka powinny być spożywane z umiarem.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki