Ciasteczka na halloween

Opublikowano: 22.02.2022 r.
Mąka pszenna, masło, cukier i kakao to kluczowe składniki ciasteczek na Halloween. Dzięki nim wypieki są nie tylko smaczne, ale też pięknie wyglądają. Masło i cukier gwarantują maślany smak z nutą słodyczy, a kakao dodaje im ciemnej barwy, idealnej na ten mroczny, straszny dzień.
Składniki dla 20 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g (2 szklanki)
- Masło - 300 g (1,5 kostki)
- Cukier - 200 g (1 szklanka)
- Proszek do pieczenia - 20 g
- Kakao 16% (proszek) - 50 g (5 płaskich łyżek stołowych)
- Jajko - 3 szt.
- Przyprawy - lukier w pisaku
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, wykrawacz do pierniczków
Przepis krok po kroku
- Pokrój masło w kostkę.
- Na stolnicę przesiej mąkę pszenną, dodaj cukier, jajko, proszek do pieczenia, masło i kakao.
- Zagnieć gładkie ciasto i owiń je folią spożywczą.
- Schłodź ciasto w zamrażarce przez 30 minut.
- Rozwałkuj ciasto na placek o grubości 2 cm.
- Foremką wycinaj ciastka.
- Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 10 minut.
- Wystudź ciastka i narysuj na nich lukrem wzory kościotrupa.
Komentarz dietetyka
Ciasteczka na halloween to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość węglowodanów prostych, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Ciastek nie powinny spożywać osoby chorujące na cukrzycę oraz celiakię.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny