Ciasteczka maślane Thermomix
Opublikowano: 09.03.2022 r.
Masło, mąka pszenna, jajko, cukier i odrobina cukru waniliowego - to wszystko, czego potrzebujesz, żeby wyczarować pyszne, domowe ciasteczka maślane z Thermomixa. Przepis jest super prosty i szybki, a efekt? Miękkie, maślane ciasteczka, które rozpływają się w ustach. Idealne na każdą okazję!
Składniki dla 40 porcji:
- Jajko - 1 szt.
- Mąka pszenna typ 550 - 300 g
- Masło - 200 g
- Cukier - 100 g
- Cukier waniliowy - 20 g
- Przyprawy - sól, cukier z prawdziwą wanilią, cukier
Liczba porcji: 40
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia, folia spożywcza, thermomix, kopystka (thermomix)
Przepis krok po kroku
- Wszystkie składniki umieść w naczyniu Thermomixa. Dodaj szczyptę soli. Całość wymieszaj z użyciem kopystki 45 sekund / obroty 5.
- Ciasto owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Z ciasta odrywaj kawałki wielkości orzecha włoskiego. Układaj na blasze i rozpłaszczaj z użyciem widelca, by powstał ładny wzorek.
- Piecz 10-12 minut, aż ładnie się zarumienią.
- Podawaj po ostygnięciu.
Komentarz dietetyka
Domowe słodycze to świetny pomysł na zdrowy deser. Będą lepszym wyborem ze względu na użyte składniki. W domowych wyrobach można również wprowadzać modyfikację, np. zamieniając cukier na słodzik.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk