Ciasteczka marcepanowe
Opublikowano: 31.08.2021 r.
Masło, marcepan, mąka pszenna i jajka – to tylko niektóre z kluczowych składników, które sprawiają, że te ciasteczka marcepanowe są tak pyszne. Dzięki marcepanowi nabierają wyjątkowego smaku, a masło nadaje im delikatnej kruchości. Prosty przepis łączy te składniki w idealną, harmonijną całość.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g
- Cukier - 100 g
- Marcepan - 100 g
- Masło - 100 g
- Jajko - 2 szt.
- Przyprawy - aromat migdałowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Wszystkie składniki umieść w misce. Zagnieć gładkie ciasto. Owiń miskę folią i wstaw ciasto do lodówki na 20 minut.
- Ze schłodzonego ciasta formuj kulki. Spłaszcz dłonią. Kładź na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzchu ciastek nożem zrób małe nacięcia aby powstał wzorek.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
- Gotowe ciasteczka wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
Komentarz dietetyka
Ciasteczka marcepanowe przygotowane w domu to dobry zamiennik gotowych ciastek sklepowych. W gotowych wypiekach możemy znaleźć bardzo duże ilości cukru i tłuszczów trans. Oba składniki są niekorzystne dla naszego zdrowia.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny