Ciasteczka kocie oczka
Opublikowano: 01.11.2021 r.
Mąka pszenna, masło, żółtka i cukier puder – to właśnie te składniki tworzą bazę ciasteczek kocie oczka. Idealnie kruchutkie ciastka z charakterystyczną dziurką, wypełnioną niskosłodzonym dżemem truskawkowym, będą zachwycać swoją prostotą i wywołają uśmiech na twarzy każdego łasucha.
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 270 g (2 szklanki)
- Masło - 175 g (0,75 kostki)
- Żółtko jajka - 2 szt.
- Cukier puder - 100 g
- Dżem truskawkowy niskosłodzony - 150 g
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia, folia spożywcza, miska, foremki do ciastek
Przepis krok po kroku
- Mąkę wsyp do miski.
- Do mąki dodaj pokrojone w kostkę masło, żółtka i cukier puder. Szybko zagnieć ciasto, owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Ciasto podziel na 4 części. Rozwałkuj jedną i wykrój okrągłe ciasteczka. W połowie ciasteczek wykrój w środku dodatkową dziurkę. Wykrojone części dołącz do pozostałego ciasta.
- Czynność powtarzaj z każdą częścią ciasta.
- Ciasteczka piecz 15 minut w temperaturze 180 stopni.
- Wystudź ciasteczka.
- Na część bez wykrojonego środka połóż porcję dżemu i przykryj ciasteczkiem z otworem.
- Ciasteczka możesz posypać cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Ciasteczka kocie oczka są to kruche ciasteczka z dodatkiem dżemu. Spożywane okazjonalnie nie wpłyną negatywnie na nasze zdrowie.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki