Ciasteczka kakaowe
Opublikowano: 18.01.2022 r.
Mąka pszenna, masło, cukier, jajko, kakao i orzechy włoskie to główne składniki naszych ciasteczek kakaowych. Wyobraź sobie kruche, maślane ciasteczka, które rozpływają się w ustach, z delikatnym kakaowym akcentem i chrupiącymi kawałkami orzechów. Ten przepis łączy klasyczne smaki w idealną harmonię, tworząc słodką przekąskę, którą pewnie pokochasz.
Składniki dla 20 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 250 g (1 szklanka)
- Jajko - 1 szt.
- Kakao 16% (proszek) - 20 g (2 łyżki)
- Masło - 125 g (1/2 kostki)
- Cukier - 60 g (1/4 szklanki)
- Orzechy włoskie - 125 g (1/2 szklanki)
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, blacha do pieczenia 20x25 cm, miska, rondelek
Przepis krok po kroku
- Mąkę przesiej przez sito i wsyp do miski.
- Wbij jajko, wsyp cukier i kakao. Całość zagnieć.
- Dodaj rozpuszczone masło i ugniataj, zagnieć ciasto w rulon.
- Pokrój rulon na 3-4 cm paski i rozgnieć. Przełóż ciasteczka na blachę.
- Posyp ciasteczka posiekanymi orzechami i upiecz w piekarniku przez 10 minut w 180 stopniach C.
Komentarz dietetyka
Jeśli chcesz przygotować ciasteczka w wersji bezglutenowej, zamień mąkę pszenną na naturalnie bezglutenową. Do ciasteczek możesz użyć dowolnych orzechów.
~ Oliwia Gawron, dietetyk