Ciasteczka grzybki
Opublikowano: 29.06.2021 r.
Mąka pszenna, śmietana, jajko i masło to tylko niektóre z podstawowych składników składających się na pyszne ciasteczka grzybki. Do tego dodajemy cukier, mak, a na koniec czekoladę gorzką, która nadaje im wyjątkowy smak. Szykujcie się na coś naprawdę smacznego!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 550 - 450 g (3 szklanki)
- Śmietana 18% - 250 g (1 szklanka)
- Jajko - 1 szt.
- Masło - 450 g
- Mleko 2% - 750 ml (3 szklanki)
- Cukier - 100 g (1/2 szklanki)
- Budyń (proszek) - 80 g (2 szt)
- Mak niebieski - 50 g (2 łyżki)
- Czekolada gorzka - 100 g (1 tabliczka)
- Śmietanka kremowa 36% - 125 ml
- Przyprawy - cukier wanilinowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, foremka do babeczek, duża miska, papier do pieczenia, wałek, sitko, rondelek
Przepis krok po kroku
- Do dużej miski przesiej mąkę i dodaj 250g posiekanego masła. Wlej śmietanę, wbij żółtko ( białko włóż do osobnej miseczki) i całość wyrób rękami. Uformuj z ciasta kulę i włóż do lodówki na 1 godzinę.
- Ciasto rozłóż na blacie i dobrze rozwałkuj. Dużą szklanką wykrawaj kapelusze, które zmieszczą się foremkę od babeczek. Foremką od babeczek wykrawaj spody kapeluszów, na środku zrób nożem dziurkę. Nóżki grzybków wykrawaj z resztek ciasta w kształcie trójkątów. Nóżki zawijaj by tworzyły gruby rulonik, a końcówkę zamocz w rozmieszanym białku i maku. Pamiętaj, że ilość kapeluszy, nóżek i spodów musi być jednakowa.
- Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj na niej kapelusze rozłożone na spodach foremek, spody kapeluszy i nóżki. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
- W dużym garnku zagotuj 2 szklanki mleka z cukrem. W 1 szklance mleka rozpuść budynie i dobrze wymieszaj. Rozmieszane budynie wlewaj powoli do gotującego się mleka i mieszaj rózgą, by nie było żadnych grudek.
- W dużej misce ubij masło i dodawaj do niego partiami gotowy budyń. Całość miksuj tak długo aż stworzy jednolitą masę.
- Gotowy krem wkładaj do środka kapelusza. Przykrywaj je spodem z włożoną nóżką. Całość odstaw do przestudzenia.
- W rondelku roztop czekoladę z dodatkiem śmietanki, polewą udekoruj wierzch kapeluszy.
- Zostaw do ostygnięcia.
Komentarz dietetyka
Te ciastka jak wszystkie inne słodycze mają wysoki udział cukrów prostych, które należy ograniczać w diecie, dlatego nie powinny gościć zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny