Ciasteczka brownie
Opublikowano: 21.07.2022 r.
Czekolada gorzka, masło, jajka i cukier – te składniki tworzą podstawę dla niesamowitych ciasteczek brownie, które są czekoladową bombą smaku. Dzięki dodatkowi kakao i orzechów włoskich, ciasteczka nabierają jeszcze bogatszego charakteru i chrupiącego akcentu. Mąka pszenna oraz proszek do pieczenia mają zadbać o te idealnie miękkie, a jednocześnie lekko chrupiące ciasteczka.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g
- Czekolada gorzka - 200 g
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Jajko - 3 szt.
- Kakao 16% (proszek) - 50 g (5 płaskich łyżek stołowych)
- Proszek do pieczenia - 10 g (1 płaska łyżka stołowa)
- Orzechy włoskie - 100 g
- Cukier - 250 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- W rondlu umieść masło i czekoladę.
- Podgrzej do rozpuszczenia składników.
- Wystudź masę czekoladową.
- Jajka wbij do miski i wsyp do nich cukier.
- Ubij do powstania białej puszystej masy.
- Dodaj masę czekoladową do jajek i zmiksuj.
- Przesiej mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia.
- Zmiksuj do połączenia składników.
- Posiekaj orzechy włoskie.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Łyżką wykładaj masę na ciastka.
- Posyp wierzch ciastek posiekanymi orzechami.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20-25 minut.
- Ciasteczka wystudź i umieść na paterze.
Komentarz dietetyka
Ciasteczka brownie to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość cukru oraz węglowodanów prostych. Podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny ich zbyt często spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny