Ciasteczka bezglutenowe
Opublikowano: 23.10.2021 r.
Mąka kukurydziana, mąka ryżowa, jajka i kakao to główne składniki w przepisie na pyszne ciasteczka bezglutenowe. Nie musisz się martwić o gluten, bo tu go po prostu nie ma. Prosty miks mąk, jajek i odrobiny kakao daje wyjątkowy deser idealny na każdą okazję. Sprawdź ten przepis, jeśli masz ochotę na coś słodkiego, a jednak zdrowego!
Składniki dla 6 porcji:
- Mąka kukurydziana - 200 g (1 szklanka)
- Mąka ryżowa - 100 g (pół szklanki)
- Proszek do pieczenia - 20 g (bezglutenowy)
- Kakao 16% (proszek) - 30 g
- Jajko - 5 szt.
- Cukier - 60 g
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij, aż masa zbieleje.
- Do miski z jajkami przesiej mąkę kukurydzianą i ryżową wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszaj masę delikatnie, aż składniki się połączą.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia, łyżką wykładaj masę, pomiędzy ciasteczkami zostawiaj odstęp 3-4 cm.
- Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 15-20 minut.
- Gotowe ciasteczka wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
Komentarz dietetyka
Ciasteczka bezglutenowe to dobra alternatywa gotowych ciastek dla osób z nietolerancją na gluten. Pamiętaj że jeśli chcesz obniżyć ilość kalorii cukier możesz zamienić na ksylitol. Ciastek nie powinny spożywać osoby chore na cukrzycę.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny