Ciasta z owocami i galaretką
Opublikowano: 13.01.2022 r.
Jajka, mąka pszenna, maliny i jagody – to tylko część składu przepisu na pyszne ciasta z owocami i galaretką. Dzięki dodaniu oleju rzepakowego ciasto będzie wilgotne, a galaretka nada mu lekkości i świeżości. Te ciasta to idealne połączenie słodkości i owocowej radości, które zachwyci każdego łasucha!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 225 g (1,5 szklanki)
- Jajko - 4 szt.
- Cukier - 100 g (1/2 szklanki)
- Olej rzepakowy - 45 ml (3 łyżki)
- Galaretka - 140 g (2 opakowania)
- Proszek do pieczenia - 4 g (1 łyżeczka)
- Maliny mrożone - 250 g
- Jagody mrożone - 250 g
- Przyprawy - cukier wanilinowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, czajnik, miska
Przepis krok po kroku
- Oddziel białka od żółtek.
- Białka włóż do dużej miski i ubij na puszystą pianę z cukrem waniliowym.
- Do piany dodawaj żółtka i cukier, cały czas mieszając.
- Do masy dodaj olej i ubijaj przez kilka sekund.
- Do miski z ciastem przesiej mąkę i proszek do pieczenia.
- Całość dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki.
- Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blachę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 45 minut.
- Do miski wsyp galaretki i zalej je 3 szklankami wrzącej wody. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do schłodzenia, tak by nie zdążyła całkiem stężeć.
- Mrożone owoce wsyp do galaretki i dokładnie przemieszaj.
- Ciasto zalej galaretką i odstaw na 3 - 4 godziny do lodówki.
Komentarz dietetyka
Ten deser, tak jak inne słodkości nie powinien gościć w diecie zbyt często ze względu na duży udział cukrów prosty.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny