Chutney z pomidorów
Opublikowano: 07.04.2022 r.
Pomidor, cebula, cukier i olej rzepakowy to główne składniki, które tworzą niebanalny chutney z pomidorów. Doskonałe połączenie słodyczy cukru i soczystości pomidorów z dodatkiem cebuli i oleju rzepakowego sprawia, że ten chutney staje się niesamowicie apetycznym dodatkiem do wielu potraw.
Składniki dla 10 porcji:
- Pomidor - 700 g (3 duże sztuki)
- Cebula - 300 g (2 średnie sztuki)
- Cukier - 100 g (10 płaskich łyżek stołowych)
- Olej rzepakowy - 50 ml (5 płaskich łyżek stołowych)
- Przyprawy - papryka ostra, cynamon
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Pomidory pokrój w kostkę.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
- W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
- Dodaj do garnka pomidory, cukier i cynamon.
- Duś na wolnym ogniu przez 30 minut.
- Dodaj paprykę ostrą i wymieszaj.
- Sos przełóż do słoika.
Komentarz dietetyka
Chutney z pomidorów to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Pomidorowy sos jest niskokaloryczny i zawiera dużą ilość składników mineralnych i witamin. Sos jest bogaty także w przeciwutleniacze.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny