Chutney z jabłek
Opublikowano: 07.04.2022 r.
Jabłka, cebula, olej rzepakowy i cukier to kluczowe składniki chutney z jabłek, który doskonale łączy słodkość owoców z lekką ostrością cebuli. Proste składniki i łatwy sposób przygotowania sprawiają, że ten przepis stanie się ulubionym dodatkiem do wielu dań, wzbogacając je o wyjątkowy smak i aromat.
Składniki dla 10 porcji:
- Jabłko - 700 g (3 średnie sztuki)
- Cebula - 300 g (2 średnie sztuki)
- Olej rzepakowy - 50 ml (5 łyżek stołowych)
- Cukier - 100 g (10 płaskich łyżek stołowych)
- Przyprawy - cynamon, ocet jabłkowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Jabłka obierz ze skórki i oczyść z gniazd nasiennych.
- Pokrój w mniejsze kawałki.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę.
- W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
- Dodaj jabłka, cukier i wlej wodę.
- Duś pod przykryciem przez 30 minut.
- Wlej ocet jabłkowy, dodaj cynamon i duś jeszcze 10 minut.
- Sos przełóż do słoiczka.
Komentarz dietetyka
Chutney z jabłek to bardzo dobre źródło błonnika i naturalnie występujących pektyn. Sosu nie powinny spożywać osoby chorujące na cukrzycę, gdyż ma on wysoki indeks glikemiczny. Sos jest niskokaloryczny i dobrze sprawdzi się w diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny