Chutney z gruszek

Opublikowano: 07.04.2022 r.
Gruszki, cebula i cukier – to kluczowe składniki na pyszny chutney z gruszek. Podduszcie cebulę na oleju rzepakowym, dodajcie pokrojone gruszki i cukier, a otrzymacie wyśmienity dodatek do mięs czy serów. To proste i aromatyczne połączenie smaków z pewnością zadowoli każde podniebienie!
Składniki dla 10 porcji:
- Gruszka - 800 g (4 duże sztuki)
 - Cebula - 200 g (1 duża sztuka)
 - Olej rzepakowy - 50 ml (5 łyżek stołowych)
 - Cukier - 80 g (8 płaskich łyżek stołowych)
 - Przyprawy - ocet jabłkowy, goździki całe
 
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
 
Przepis krok po kroku
- Gruszki obierz ze skórki i oczyść z gniazd nasiennych.
 - Pokrój na mniejsze kawałki.
 - Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w kostkę.
 - W garnku podgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj gruszkę, cukier i podduś przez 2-3 minuty.
 - Wlej ocet jabłkowy, dodaj goździki i duś na wolnym ogniu przez 25 minut.
 - Chutney przełóż do słoika.
 - Przechowuj w lodówce.
 
Komentarz dietetyka
Chutney z gruszek to bardzo dobre źródło naturalnego błonnika pokarmowego. Sos zawiera dużą ilość fruktozy. Jest on nisko kaloryczny i świetnie sprawdzi się jako dodatek do potraw w diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny