Chutney z dyni
Opublikowano: 03.03.2022 r.
Dynia, jabłko, imbir i ocet winny – to tylko kilka z głównych składników chutney, który wniesie do twojej kuchni pełnię smaku. Kombinacja aromatycznej dyni z kwasowością jabłka i octu winnego, wsparta nutą pikantnego imbiru i czosnku, tworzy chutney idealny do mięs i serów.
Składniki dla 5 porcji:
- Olej rzepakowy - 60 ml
- Cebula - 200 g
- Imbir korzeń - 100 g
- Czosnek - 6 g
- Dynia - 1000 g
- Jabłko - 500 g
- Cukier - 500 g
- Ocet winny - 300 ml
- Przyprawy - kurkuma, chilli, kumin, cynamon, gorczyca, kardamon
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- W dużym garnku rozgrzej olej, następnie delikatnie podsmaż posiekaną cebulę, imbir, chilli, kardamon, cynamon, gorczycę i kmin razem przez 5 minut.
- Do cebuli dodaj pokrojone w kostkę: czosnek, dynię i jabłka, a następnie smaż jeszcze przez 10-15 minut, aż jabłka będą miękkie.
- Dodaj kurkumę oraz cukier. Duś na wolnym ogniu przez 5 minut.
- Wlej ocet, dopraw 2 łyżeczkami soli, a następnie ponownie zagotuj chutney. Gotuj, regularnie mieszając, przez około 30 minut.
- Przełóż gorący chutney do słoików i ostudź.
Komentarz dietetyka
Ten dodatek zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny