Chutney z czerwonej cebuli
Opublikowano: 19.12.2021 r.
Czerwona cebula, słodkie czerwone wino, cukier trzcinowy i ocet balsamiczny to cztery kluczowe składniki, które tworzą smakowity chutney z czerwonej cebuli. Ta kombinacja daje wyrazisty, słodko-kwaśny sos idealny do serów, mięs i grillowanych warzyw. Świetny dodatek, który nadaje potrawom wyjątkowego charakteru.
Składniki dla 3 porcji:
- Cebula czerwona - 250 g (3 sztuki)
- Wino czerwone słodkie - 50 ml (1 kieliszek)
- Cukier trzcinowy - 20 g (2 łyżki)
- Ocet balsamiczny - 30 ml (3 łyżki)
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoik
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz i pokrój w pióra.
- Wrzuć pokrojoną cebulę na patelnię i podgrzewaj krótko.
- Dodaj 1/2 szklanki wody i duś do momentu, aż cebula będzie miękka.
- Dodaj cukier i wino, podgrzewaj aby wino wyparowało.
- Na końcu dodaj ocet, wymieszaj dokładnie, duś 10 minut i przestań ogrzewać.
- Przełóż cebulowy mus do słoiczka.
Komentarz dietetyka
Taki sam delikatny mus możesz przygotować z białej cebuli, oby dwie są źródłem witamin i mają działanie przeciwwirusowe.
~ Oliwia Gawron, dietetyk