Chutney z ananasa

Opublikowano: 28.08.2025 r.
Ananas, czerwona cebula i ocet winny - oto trio, które zagra główną rolę w naszym chutneyu z ananasa. Dodatek cukru sprawi, że uzyskamy idealny balans między słodyczą a kwasowością. Gorący olej rzepakowy wydobędzie z tych składników maksimum smaku.
Składniki dla 1 porcji:
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Cebula czerwona - 300 g
- Ananas - 1400 g
- Cukier - 250 g
- Ocet winny - 175 ml
- Przyprawy - kurkuma, imbir świeży, chilli, gorczyca
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoik
Przepis krok po kroku
- Rozgrzej olej w dużej patelni z grubym dnem. Wrzuć posiekane cebule i przyprawy i smaż przez 5 minut.
- Dodaj pokrojonego w drobną kostkę ananasa, ocet i cukier, duś przez godzinę.
- Przelej do słoika i pozostaw do ostygnięcia.
Komentarz dietetyka
Ten dodatek zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny