Churros
Opublikowano: 28.04.2021 r.
Mąka pszenna, jajka i masło to kluczowe składniki churros, które nadają im tę niepowtarzalną teksturę i smak. Później smaży się je na głębokim oleju rzepakowym, aż staną się chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Na końcu posypuje się je cukrem pudrem, który dodaje im słodkiego wykończenia.
Składniki dla 15 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 130 g (1 szklanka)
- Jajko - 3 szt.
- Cukier - 25 g (2 łyżki)
- Masło - 100 g (0,5 kostki)
- Olej rzepakowy - 1000 ml
- Cukier puder - 20 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, cynamon
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- garnek, mikser, sitko, łyżka cedzakowa, drewniana łyżka, rękaw cukierniczy, nożyczki, szczypce kuchenne, kratka piekarnikowa
Przepis krok po kroku
- W garnku zagotuj wodę (250 ml), rozpuść w niej masło i cukier kryształ.
- Do wody z masłem i cukrem dodaj mąkę i energicznie mieszaj.
- Ciasto pozostaw do wystudzenia.
- Do wystudzonego ciasta wbijaj po jednym jajku i miksuj. Czynność powtarzaj po wbiciu każdego jajka.
- Gdy jajka dokładnie połączą z ciastem, przełóż je do rękawa cukierniczego.
- W garnku rozgrzej olej.
- Wyciskaj ciasto z rękawa i odcinaj nożyczkami porcję.
- Usmażone na złoto churros wyławiaj łyżką cedzakową lub wyciągaj szczypcami z oleju.
- Przełóż je na kratkę z piekarnika.
- Gdy będą jeszcze lekko ciepłe posyp cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu.
Komentarz dietetyka
Churros to wyśmienity deser z ciasta parzonego. Porcje ciasta są smażone a następnie obtaczane w cukrze. Deser zjedzony raz na jakiś czas nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki