Chrzan wielkanocny

Opublikowano: 16.04.2025 r.
Chrzan, sok z cytryny, cukier puder i odrobina soli – to wszystko, czego potrzebujesz, żeby przygotować tradycyjny chrzan wielkanocny. Idealny do mięs, wędlin i pisanek, dodaje charakteru każdemu świątecznemu stołowi. Prosty, szybki w przygotowaniu, a efekt zaskakująco pyszny!
Składniki dla 4 porcji:
- Chrzan - 350 g
- Sok z cytryny - 15 ml
- Cukier puder - 5 g
- Sól - 2 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- tarka, słoik, miska
Przepis krok po kroku
- Chrzan dokładnie wyszoruj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Chrzan zmieszaj z sokiem z cytryny, cukrem z pudrem i solą. Dodaj 2 łyżeczki ciepłej wody.
- Całość dokładnie zamieszaj.
- Przełóż do małego słoiczka.
Komentarz dietetyka
To zdrowy dodatek, który może gościć w codziennym menu.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny