Chrupki z soczewicy
Opublikowano: 29.05.2023 r.
Soczewica czerwona, mąka pszenna i jajko – te składniki sprawią, że twoje chrupki z soczewicy będą pysznie chrupiące i pełne smaku. Idealne na przekąskę lub jako dodatek do innych dań.
Składniki dla 4 porcji:
- Soczewica czerwona - 300 g
- Mąka pszenna typ 500 - 30 g
- Olej rzepakowy - 500 ml
- Jajko - 1 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, malakser
Przepis krok po kroku
- Soczewicę ugotuj do miękkości.
- Wymieszaj soczewicę z jajkiem, mąką i przyprawami.
- Zblenduj na gładką masę.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Łyżką nakładaj niewielkie porcje masy formując chrupki.
- Smaż aż będą złociste.
Komentarz dietetyka
Przed zjedzeniem odsącz nadmiar tłuszczu za pomocą papierowego ręcznika.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk