Chrupiący kurczak

Opublikowano: 11.09.2022 r.
Piersi kurczaka, jajko, płatki kukurydziane i olej rzepakowy - to kluczowi bohaterowie naszego przepisu na chrupiącego kurczaka. Panierka z mąki kukurydzianej i pokruszonych płatków sprawia, że każda porcja krzyczy: "Chrup!". Szybko się robi i jeszcze szybciej znika z talerza!
Składniki dla 2 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 200 g (1 sztuka)
- Jajko - 1 szt.
- Mąka kukurydziana - 20 g (2 łyżki)
- Płatki kukurydziane bez cukru - 60 g (10 łyżek)
- Olej rzepakowy - 40 ml (4 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa do kurczaka, przyprawa kurczak złocisty
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża
Przepis krok po kroku
- Kurczaka pokrój na kawałki i obtocz w przyprawach.
- Do jednej miski wbij jajko i roztrzep wielcem, do drugiej wsyp mąkę, a do trzeciej płatku kukurydziane lekko rozdrobnione.
- Kurczaka obtaczaj kolejno w jajku, mące i płatkach.
- Smaż na patelni na dobrze rozgrzanym oleju.
Komentarz dietetyka
Przed podaniem odciśnij nadmiar tłuszczu z mięsa za pomocą papierowego ręcznika.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk