Chrupiące placuszki cukiniowo marchewkowe
Opublikowano: 02.10.2024 r.
Chrupiące placuszki cukiniowo marchewkowe to świetna opcja dla wszystkich miłośników prostych warzywnych przepisów. Zrobisz je w kilka chwil, a smakują obłędnie.
Składniki dla 2 porcji:
- Marchewka - 90 g
- Cukinia - 300 g
- Cebula - 50 g
- Jajko - 1 szt.
- Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista - 20 g
- Oliwa z oliwek - 5 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, mielony czosnek
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, tarka, duża miska
Przepis krok po kroku
- Marchew i cukinię obierz i zetrzyj na tarce. Odstaw na kilka minut i przecedź przez sitko.
- Cebulę zetrzyj na tarce i dodaj do pozostałych warzyw.
- Do warzyw wbij jajko, dodaj mąkę i przyprawy: szczyptę soli, 1/4 łyżeczki pieprzu i 1/2 łyżeczki czosnku. Dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej oliwę.
- Łyżką nabierz porcję ciasta i formuj na patelni placuszki.
- Smaż aż do uzyskania złocistego koloru z obu stron.
Komentarz dietetyka
To opcja, która jest zdrowa. Dla większej odżywczości podawaj je z parmezanem, skwarkami z tofu, łososiem lub sosem na bazie jogurtu.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny