Chrupiące placki ziemniaczane
Opublikowano: 28.08.2021 r.
Ziemniaki, cebula i jajko to klucz do idealnych chrupiących placków ziemniaczanych. Ziemniaki trzeba zetrzeć, cebulę drobno posiekać i wszystko wymieszać z jajkiem oraz odrobiną mąki. Smażone w oleju rzepakowym placki zachwycą smakiem i chrupkością, której trudno się oprzeć. Przepis jest prosty, ale efekt naprawdę zaskakujący!
Składniki dla 3 porcji:
- Ziemniaki późne - 600 g
- Jajko - 1 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 10 g (1 łyżka)
- Cebula - 100 g
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, tarka, duża miska
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce. Połowę ziemniaków zetrzyj na najdrobniejszych oczkach, a resztę na największych.
- Na patelnię wlej olej i dobrze go rozgrzej.
- Dodaj do startych ziemniaków pokrojoną bardzo drobno cebulę, mąkę, jajko, sól, pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej i bardzo dokładnie zamieszaj.
- Jeżeli olej jest bardzo dobrze nagrzany można wykładać ciasto. Na patelni stwórz placki ziemniaczane wybranej przez siebie wielkości.
- Smaż placki aż się zetną, przekręć na drugą stronę i smaż na złocisty kolor.
- Jedz gorące, podane ze śmietaną.
Komentarz dietetyka
Przepis obfituje głównie w tłuszcz i węglowodany, brakuje tutaj źródła białka. Dodając do potrawy jogurt bądź kefir można zapewnić podaż tego składnika. Placki są wysokokaloryczne z racji tego, że są smażone na dużej ilości tłuszczu.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości