Chrupiące gofry
Opublikowano: 07.05.2021 r.
Mąka pszenna, mleko i jajko to klucz do idealnie chrupiących gofrów. Dodaj cukru i proszku do pieczenia, by uzyskać odpowiednią słodycz i puszystość. Całość dopełnia olej rzepakowy, dzięki któremu gofry zyskują świetną konsystencję. Ten przepis to idealna kombinacja prostych składników!
Składniki dla 2 porcji:
- Mąka pszenna typ 550 - 100 g (10 łyżek)
- Mleko 2% - 200 ml (3/4 szklanki)
- Jajko - 1 szt.
- Cukier - 10 g (1 łyżka)
- Proszek do pieczenia - 4 g (1 łyżka)
- Olej rzepakowy - 55 ml (1/4 szklanka)
- Przyprawy - cukier wanilinowy
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- duża miska, rózga, gofrownica
Przepis krok po kroku
- Do dużej miski dodaj mleko, olej i wbij jaja.
- Przesiej mąkę i proszek do pieczenia.
- Dodaj cukier i cukier waniliowy.
- Wszystko wymieszaj razem rózgą, by nie było grudek.
- Nagrzej gofrownicę i wlewaj małymi porcjami ciasto.
- Podpiekaj przez 4 minuty. Kolejne gofry wykonuj tak samo.
Komentarz dietetyka
Gofry to słodka przekąska, dlatego nie powinna gościć w diecie zbyt często. Szczególnie powinny na nie uważać osoby z cukrzycą.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny