Chrupiące frytki z batatów
Opublikowano: 27.09.2021 r.
Bataty i olej rzepakowy to absolutne must-have, by zrobić idealnie chrupiące frytki z batatów. Pyszne, słodkie ziemniaki, pokrojone w cienkie paski, a potem pieczone w oleju, osiągają doskonałą, złocistą chrupkość. Idealne jako przekąska lub dodatek do obiadu!
Składniki dla 4 porcji:
- Bataty - 1000 g (7 średnich sztuk)
- Olej rzepakowy - 100 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka ostra, pieprz ziołowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 25x40 cm
Przepis krok po kroku
- Bataty obierz ze skórki. Pokrój je w cząstki przypominające grube frytki. Jeśli pokroisz je w cienkie paski będą suche.
- W dużej misce umieść bataty, dopraw solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i papryką ostrą, wlej olej i dokładnie wymieszaj.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej bataty.
- Piecz w nagrzanym do 230 stopni piekarniku przez 35-40 minut.
Komentarz dietetyka
Frytki z batatów to dobra propozycja na dodatek do obiadu lub przekąskę. Frytki podane z sosem jogurtowym doskonale zaspokoją apetyt na coś słonego. Delikatny słodki posmak sprawia że nie wszyscy lubią bataty, dlatego wypróbuj czy posmakują i Tobie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny