Chrupiąca golonka pieczona
Opublikowano: 16.02.2022 r.
Golonka wieprzowa, spora marchewka, aromatyczny czosnek i musztarda to główne akcenty, które sprawiają, że ta chrupiąca golonka pieczona jest prawdziwym hitem. Dzięki tym składnikom mięso nabiera wyjątkowego smaku i soczystości, a chrupiąca skórka staje się po prostu nie do przebicia.
Składniki dla 2 porcji:
- Golonka wieprzowa - 1000 g
- Marchewka - 90 g
- Czosnek - 60 g
- Cebula - 100 g
- Musztarda - 50 g
- Ketchup - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, mielony czosnek, liście laurowe
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, duża miska
Przepis krok po kroku
- Golonkę wrzuć do garnka i dodaj do niej obrany czosnek, cebulę i marchewki. Całość zalej wodą.
- Do garnka wrzuć ziele angielskiej, liść laurowy, pieprz i sól. Gotuj przez godzinę na małym ogniu.
- W misce zmieszaj ketchup, musztardę, pieprz, paprykę i mielony czosnek. Dolej 5 łyżek wywaru z gotowania golonki. Tak przygotowaną marynatą natrzyj mięso i schłodź je w lodówce przez 30 minut.
- Mięso wstaw do naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Wlej pół szklanki wywaru z gotowania golonki.
- Całość piecz przez 90 minut.
Komentarz dietetyka
To danie, które zawiera dość dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny