Chowder
Opublikowano: 03.03.2022 r.
Bulion drobiowy, mleko, ziemniaki i łosoś to kluczowe składniki w naszym chowderze. Już od pierwszego łyku wciągnie Cię bogaty smak tego gęstego i sycącego dania. Dodatkowo, kukurydza nadaje mu lekko słodkawy akcent, a śmietana idealnie dopełnia całość, tworząc wyjątkowo delikatną konsystencję.
Składniki dla 8 porcji:
- Bulion drobiowy - 1000 g
- Mleko 2% - 500 ml
- Śmietana 18% - 150 g
- Kukurydza konserwowa - 400 g
- Cebula - 100 g
- Marchewka - 90 g
- Seler korzeniowy - 90 g
- Ziemniaki późne - 300 g
- Pietruszka - 45 g
- Łosoś filet - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Umieść kukurydzę w garnku. Dodaj bulion, mleko i śmietanę do garnka. Doprowadź do wrzenia, następnie duś bez przykrycia przez 20 minut.
- Dodaj pokrojoną w kostkę rybę.
- Następnie dodaj posiekaną cebulę, seler i marchewkę i gotuj bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając, aż cebula będzie miękka.
- Dodaj pokrojone w plastry ziemniaki i przyprawy. A następnie duś bez przykrycia 10-15 minut lub do miękkości ziemniaków.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny