Choinka z ciasta francuskiego z nutellą
Opublikowano: 15.12.2023 r.
Ciasto francuskie, krem czekoladowy typu nutella, jajko - to trio, które potrzebujesz, żeby stworzyć pyszną choinkę z ciasta francuskiego z nutellą. Jeśli masz te składniki pod ręką, święta będą smakowały jeszcze lepiej!
Składniki dla 6 porcji:
- Ciasto francuskie - 550 g (2 opakowania)
- Krem czekoladowy typu nutella - 150 g
- Jajko - 1 szt.
- Cukier puder - 10 g
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blaszka do pieczenia, foremki do ciastek
Przepis krok po kroku
- Rozgrzej piekarnik na 200 st C z termoobiegiem.
- Rozwiń jeden płat ciasta francuskiego i posmaruj go po całości kremem.
- Przykryj drugim płatem ciasta francuskiego.
- Wytnij kształt choinki. Podstawą jest krótszy bok. Zrób duży trójkąt (czubek na środku podstawy choinki) z "podstawką" choinki. Następnie zrób nacięcia po bokach choinki (powstają paski na brzegach o szerokości około 3 cm). Na środku choinki powinien zostać nienaruszony pasek przez całą długość choinki o szerokości około 3 cm. Nacięcia rób na tej samej wysokości. Choinkę ostrożnie przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Każdy pasek należy zakręcić wokół własnej osi, by powstało ładne zdobienie. Czubek ciasta pozostaw na "gwiazdkę".
- W cieście, które nie jest choinką (górne rogi), wytnij foremką ciasteczka (najlepiej gwiazdką czy kwiatuszkiem). Odłóż je na bok, razem z pozostałym ciastem (w którym są wycięcia po ciasteczkach).
- Jedną gwiazdkę umieść na czubku choinki.
- Wszystko posmaruj roztrzepanym jajkiem.
- Piecz wszystko na złoty kolor (około 15-20 minut).
- Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem.
- W tym przepisie nic się nie marnuje - wszystko można upiec i zjeść.
Komentarz dietetyka
Deser jest bardzo wysokokaloryczny. By nieco obniżyć wartość kaloryczną, można wykorzystać ciasto francuskie lekkie.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości