Chłopski garnek z kapustą
Opublikowano: 03.01.2022 r.
Ziemniaki, marchewka, cebula, boczek wędzony i kiełbasa śląska to tylko niektóre z głównych składników potrzebnych do przygotowania chłopskiego garnka z kapustą. Dodatek kapusty kiszonej i intensywny smak koncentratu pomidorowego w połączeniu z aromatycznym bulionem warzywnym sprawiają, że danie jest sycące i pełne głębokich smaków.
Składniki dla 6 porcji:
- Ziemniaki późne - 400 g (5 sztuk)
- Marchewka - 250 g (6 sztuk)
- Cebula - 200 g (2 sztuki)
- Papryka czerwona - 240 g (1 sztuka)
- Czosnek - 30 g (5 ząbków)
- Bulion warzywny - 380 ml (1,5 szklanki)
- Koncentrat pomidorowy - 70 g (3,5 łyżki)
- Olej rzepakowy - 40 ml (4 łyżki)
- Boczek wędzony bez kości - 300 g
- Kiełbasa śląska - 350 g
- Kapusta kiszona - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, czosnek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Cebulę posiekaj w kostkę.
- Boczek pokrój w kostkę a kiełbasę w grubsze półplasterki.
- W garnku podgrzej olej i wrzuć cebulę. Podduś go przez około 5 minut i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj boczek, kiełbasę.
- Kapustę przepłucz pod wodą i posiekaj. Dodaj do garnka. Smaż razem przez około 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Ziemniaki, marchewki i paprykę umyj. Warzywa korzeniowe, obierz. Wszystkie pokrój w kostkę.
- Do garnka wlej bulion i dodaj warzywa.
- Dodaj przyprawy: łyżeczkę słodkiej papryki, pół łyżeczki soli, pieprzu i majeranku.
- Przykryj pokrywką i gotuj wszystko przez 20 minut.
- Po tym czasie dodaj koncentrat i gotuj jeszcze przez 10 minut.
Komentarz dietetyka
Dania przygotowane na bazie warzyw, nawet jeśli mają dodatek tłuszczów zwierzęcych, to zdrowa alternatywa dla dań gotowych. Dlatego warto przygotowywać posiłki samodzielnie w domu.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk